NVMe SSD: wat is het precies?

M.2 nvme SSD - Provonto Game PC

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van SSD’s is de NVMe SSD. Een SSD (solid state drive) is een opslagmedium. Hierop bewaar je data. Een SSD is veel sneller dan een harde schijf. Dit houdt in dat je PC sneller opstart, sneller programma’s opent, bestanden sneller zullen laden en dat je games sneller opstarten. Er zijn veel verschillende soorten SSD’s. De meest bekende hiervan zijn SATA SSD’s. Een alternatief dat de laatste tijd veel aan populariteit wint is de NVMe SSD. Wij leggen je uit wat dit precies is en wat de voordelen zijn.

Wat is een NVMe SSD?

NVMe staat voor Non-Volatile Memory Express. NVMe is een interface protocol die een commandoset en functieset definieert voor PCIe-gebaseerde SSD’s met als doel verbeterde en efficiënte prestaties en interoperabiliteit.

Het NVMe protocol is speciaal ontwikkeld voor SSD’s. Het communiceert tussen de opslaginterface en de processor van je PC met behulp van extreem snelle PCIe sockets.

Taken uitgevoerd met NVMe SSD’s beginnen sneller, dragen meer gegevens over en eindigen sneller dan oudere opslagmodellen. Omdat NVMe specifiek is ontworpen voor SSD’s, wordt NVMe de nieuwe standaard.

NVMe vs SATA

SATA is een oudere interface welke nog is ontwikkeld voor harde schijven. Hierdoor is dit minder geschikt voor SSD’s en loopt dit type opslag tegen een snelheidslimiet aan van 600MB/s. NVMe SSD’s lossen dit probleem op door een efficiëntere werking en bieden 32000MB/s aan bandbreedte.

Waar SATA SSD’s communiceren via een SATA controllere, communiceren NVMe SSD rechtstreeks met de processor. NVMe biedt ondersteuning voor parallelle werking en kan tot 64.000 openstaande aanvragen aan. SATA daarentegen biedt deze ondersteuning niet en kan slechts 32 openstaande aanvragen aan. NVMe is dus aanzienlijk sneller dan SATA.

M.2 Form Factor

SATA SSD’s maken veelal gebruik van de 2.5 inch form factor. Deze SSD’s worden aangesloten via meerdere kabels. Vrijwel alle NVMe SSD’s maken gebruik van de M.2 form factor. Dit is een kleine form factor welke direct op het moederbord wordt aangesloten. Hierdoor is er geen tussenkomst van kabels nodig zoals bij 2.5 inch SSD’s.

Dit betekent dat de snelheid niet kan worden beperkt door een te trage kabel. Doordat M.2 zo compact is en geen gebruik maakt van kabels zorgt dit voor een netter uitziende PC. Als je een PC met transparant zijpaneel hebt zie je uiteraard het liefst zo min mogelijk kabels. Let wel, M.2 staat niet gelijk aan NVMe. M.2 is slechts de form factor, zo bestaan er ook M.2 SATA SSD’s. Dit zijn gewone SATA SSD’s in een compacter formaat en bieden dus niet de voordelen van een M.2 NVMe SSD.

Koop een PC met een NVMe SSD

Vrijwel al onze Game PC’s bieden ondersteuning voor NVMe SSD’s. Neem een kijkje in ons assortiment en koop een Provonto Game PC met een NVMe SSD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top